WASSEN & HET MILIEU: Was op de lijn of on-line?

WASSEN & HET MILIEU: Was op de lijn of on-line?

Het watertekort in Nederland! Een onderwerp waar minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen druk mee bezig is. Vitens zag volgens haar dit jaar al een recordwaterverbruik door alle opblaasbare zwembadjes in de tuin. Ga verantwoord met water om, riep de minister dan ook.[1] Geen opblaasbadjes meer voor de kids? Er is een alternatief: zet je was online!

Nederland Waterland

We staan in Nederland bekend om onze uitdagingen in het tegenhouden van water. Dijken, sluizen, kanalen, we hebben het allemaal uitgevonden. Maar nu, zegt Minister Nieuwenhuizen, juist dat we moeten gaan leren het water vast te houden! Ze roept iedereen om hulp. Haal de tegels uit je tuin, ga in de weer met nieuwe planten, en pas op met die zwembadjes. Of eigenlijk: zwembaden, want in de poedelbadjes van tegenwoordig past een heel gezin en dat van de buren erbij.

Droogteprobleem?

Het is geen klein probleempje, zegt de minister. Huizen verzakken, dieren en planten gaan dood, en de binnenvaart komt in de problemen. In de zijtakken van de Rijn kan de duwvaart niet meer haar volle lading meenemen, want als het water laag staat, dan komen ze vast te zitten. In Duitsland zaten de tankstations in 2018 al zonder brandstof. In Nederland heeft de minister 100 miljoen extra uitgetrokken om alle experts te laten meedenken over het probleem. Dat is niets bij de 900 miljoen tot 1,6 miljard schade die we in 2018 opliepen door de droogte.

De grootste waterhelden van Nederland

Nu is het juiste moment om je even voor te stellen aan de grootste waterhelden van Nederland: jouw professionele textielreinigers! Met elke was die je thuis doet, verbruik je 44 liter water. Per jaar is dat 4.180 liter water per persoon. Een professionele textielreiniger gebruikt gemiddeld maar zo’n 28 liter water per was. Sommige toppers brengen het zelfs tot een ongelooflijke 7 liter! Dat is maar 703 liter per jaar. Je bespaart dus 3.477 liter water per persoon als je je was niet meer zelf doet. En daar kun je enkele zwembadjes mee vullen!

De was, online

De was uitbesteden is in Nederland nog niet zo ingeburgerd. Dat gaat nu natuurlijk veranderen. Zoals online boodschappen doen inmiddels de normaalste gang van zaken is, zal online je was doen dat in de nabije toekomst ook zijn. Het was nog nooit zo makkelijk: je pakt je smartphone en binnen een paar minuten is het geregeld. Wist je dat je met het uitbesteden van je was ook voor een energiebesparing van 17% en CO2-reductie van 24% zorgt? En, niet te vergeten: 35% minder plastic microvezels in het milieu. Waar wacht je nog op? Zet je was online!