Plaatsing elektrische oplaadpunten in Maastricht

Plaatsing elektrische oplaadpunten in Maastricht

Plaatsing elektrische oplaadpunten in Maastricht

Gemeente Maastricht neemt in maart deel aan gezamenlijke aanbesteding voor de plaatsing van openbare elektrische oplaadpunten.
Onder aanvoering van de Provincie Noord-Brabant, nemen de gemeente Maastricht en de provincie Limburg – samen met een groot aantal gemeenten in Limburg en Noord-Brabant – in maart deel aan een collectieve aanbesteding voor het plaatsen van publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s.


Het aflopen en niet verlengbaar zijn van het huidige contract vormen hiervan de aanleiding. Er wordt net als bij het vorige contract opnieuw gekozen voor een collectieve aanbesteding, aangezien dit schaalgrootte geeft, waardoor kostenbesparing en een aantrekkelijk laadtarief voor gebruikers gerealiseerd kunnen worden. De opdrachtverlening zal in de zomer plaatsvinden.
Toenemende vraag elektrische oplaadpunten
In het klimaatakkoord heeft de gemeente Maastricht de ambitie uitgesproken dat uiterlijk in 2030 alle nieuw verkochte auto’s uitstootvrij rijden. Vanuit burgers en bedrijven is momenteel al een groeiende vraag voor elektrische oplaadpunten. Om die reden wordt verwacht dat de komende jaren het aantal elektrische voertuigen enorm zal toenemen – dusdanig, dat de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) voorspelt dat er tot 2030 nog ongeveer 3.000 publieke laadpunten moeten worden geplaatst in Maastricht.


Door de gezamenlijke aanbesteding, wordt een partij geselecteerd die voor de komende vier jaar (tot 2024) in de vraag naar nieuwe laadpunten kan voorzien. Deze zullen tot 2030 door hen worden onderhouden. De gezamenlijke aanbesteding heeft een aantal voordelen:
• Het laadtarief voor gebruikers blijft laag. (Naar verwachting tussen de €0,24 en €0,30 per KWh.)
• Aangezien de provincies Noord-Brabant en Limburg financieel bijdragen, worden nieuwe innovaties – zoals een vrije keuze voor energieleverancier, betalen via telefoon, prijstransparantie en ‘slim laden’ – mogelijk.
Zelf een laadpaal aanvragen?
Het aanvragen van een openbaar oplaadpunt bij u in de buurt is al mogelijk. Dat kunt u eenvoudig doen op: https://www.gemeentemaastricht.nl/parkeren-en-verkeer/oplaadpunt-elektrische-auto

missionzeromaastricht

Onder de vlag van #missionzeromaastricht werken we samen aan een duurzame stad. Een stad die hard op weg is volledig klimaatneutraal te worden door het toepassen van technisch-economisch en sociaal-maatschappelijke innovaties. Dat doen we door allerlei wegen te bewandelen, samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het plaatsen van openbare elektrische oplaadpunten is hier een belangrijk onderdeel van.

Geef een reactie