Meeste ruitbreuken ontstaan door brandende zon

Meeste ruitbreuken ontstaan door brandende zon

MET RUITSCHADE OP REIS KAN VAKANTIEPRET BEHOORLIJK BEDERVEN
De zomervakantie staat weer voor de deur. Meer dan ooit kiest Nederland ervoor om met de auto op pad te gaan. In je eigen, veilige cocon op pad geeft veel vrijheid. Maar dan moet de auto wel in goede staat verkeren. Achterstallig onderhoud en kapotte of beschadigde ruiten kunnen de vakantiepret ernstig bederven. Daarom organiseert Autotaalglas samen met de ANWB op zaterdag 18 juli een gratis vakantiecheck.


Ook dit jaar vertrekken grote groepen vakantiegangers met de auto naar Zuid-Europa. Hoge buitentemperaturen stellen echter hoge eisen aan een auto. Niet alleen het koelsysteem van de motor moet extra hard werken als het kwik oploopt, een autoruit bereikt in de volle zon al snel een temperatuur van 80 graden. En dat kan gevaarlijk zijn. Modern veiligheidsglas is opgebouwd uit verschillende dunne lagen die onder invloed van zomerhitte uitzetten. Daardoor neemt de materiaalspanning toe en is de ruit gevoeliger voor ruitbreuk. Zet je vervolgens de airconditioning aan, dan koelt de binnenkant van de ruit harder af dan de buitenkant. Daardoor neemt de kans op een barst verder toe. Het is dus zaak om met een onbeschadigde ruit op pad te gaan.

Grote barst
Tegen ruitschade onderweg kan je helaas weinig doen. Voldoende afstand houden tot voorliggers helpt, maar zelfs dan kan een opspattend steentje de vooruit beschadigen. Aan de gevolgen van ruitschade kan je gelukkig wel wat doen. Ook als het ‘slechts’ om een sterretje gaat. Want dat ogenschijnlijke kleine sterretje kan bij temperatuurschommelingen veranderen in een enorme barst. Dat kan niet alleen gevaarlijk zijn voor het zicht, een verlijmde voorruit is onderdeel van de constructie van de auto. Een verzwakking van de ruit veroorzaakt een verzwakking van de structurele sterkte van de auto.

Erger voorkomen
Ruitschade betekent ook gedoe, want waar laat je de ruit in een ver buitenland herstellen? Voorkomen is dus beter dan genezen. Autotaalglas kan ruiten voor vertrek controleren op beschadigingen. Heeft de ruit een barst? Autotaalglas levert vrijwel elk type ruit binnen een dag. Blijft de schade beperkt tot een sterretje? Dan zijn de meeste beschadiging te herstellen, de kosten daarvoor worden meestal gedekt door de autoverzekering.

Vakantieruitcheck
Om te zorgen dat zoveel mogelijk vakantiegangers veilig op reis gaan, organiseren de ANWB en Autotaalglas op 18 juli aanstaande een grootschalige vakantiecheck bij grensovergang Hazeldonk langs snelweg A16. Tijdens de check wordt de auto gratis gecontroleerd op pechgevoelige onderdelen, waaronder de voorruit. In geval van kleine ruitschades wordt de beschadiging afgeplakt zodat er geen vocht of vuil in komt. Meer weten? Kijk op de website van Autotaalglas https://www.autotaalglas.nl/vakantiecheck/ en de ANWB https://www.anwb.nl/wegenwacht/actie/controle-wegenwacht-vakantiecheck

Op zoek naar meer informatie over bovenstaand onderwerp?