In week 26 zijn 31 bedrijven failliet verklaard

In week 26 zijn 31 bedrijven failliet verklaard

In week 26 (22 tot en met 28 juni) zijn 31 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, 54 minder dan in week 25. Het is het laagste aantal faillissementen in een volledige week tot nu toe dit jaar, meldt het CBS. In de eerste 26 weken van 2020 gingen er 1.903 bedrijven en instellingen failliet, 23 meer dan in dezelfde periode van 2019.

Het CBS brengt tijdens de corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden.

In week 26 zijn 30 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, 43 minder dan in week 25. Daarnaast is er 1 eenmanszaak failliet verklaard, 11 minder dan een week eerder.

Meeste faillissementen in bouw en groothandel

De bouw en de groothandel hadden van alle onderscheiden branches de meeste faillissementen, namelijk 5. Dat waren 11 bouwbedrijven en 4 groothandelaren minder dan in de voorgaande week. Een van de vijf faillissementen in de bouw betrof een eenmanszaak. Verder zijn er in de specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus) 4 bedrijven failliet verklaard, 1 minder dan in week 25.

Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Daarnaast is door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen. 

Bronnen