Film by the Sea I Schiermonnikoog

Film by the Sea

Film by the Sea

Film by the Sea strijkt in 2020 voor het eerst neer op Schiermonnikoog tijdens het vierde weekend van januari. Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari vindt op het Waddeneiland een speciale editie plaats van het Zeeuwse filmfestival en worden negen films vertoond in het Dorpshuis.

Openingsfilm van Film by the Sea – Schiermonnikoog is La belle époque. Nicolas Bedos schreef het scenario en regisseerde de hoofdrolspelers Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tilier en Fanny Ardant in deze Franse feelgood film. La belle époque opende afgelopen september ook de 21ste editie van Film by the Sea in Vlissingen.

Aansluitend op de openingsfilm wordt de Turkse film Sibel vertoond, geregisseerd door Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci. De rest van het weekend staan de volgende films op het programma de documentaire Duurzame Eilanden van Eef de Graaf, de Italiaanse thriller Il testimone invisible, de Duitse Oscarinzending System Crasher, de Franse film Les plus belles années d’une vie van veteraan Claude Lelouch, die in Vlissingen de Career Achievement Award 2019 ontving en een tweetal Scandinavische films, Out Stealing Horses en Sons of Denmark.

Film by the Sea – Schiermonnikoog is een gezamenlijk initiatief van Dorpshuis Ons Centrum, de Bibliotheek, VVV Schiermonnikoog en het Vlissingse filmfestival, dat onlangs zijn 21ste editie beleefde. Festivaldirecteur Jan Doense: “Deze speciale editie sluit perfect aan bij onze wens om ook op andere momenten in het jaar evenementen te laten plaatsvinden onder de vlag van Film by the Sea en het festival daarnaast meer naamsbekendheid buiten de provincie Zeeland te verschaffen. Film by the Sea – Schiermonnikoog wordt een kleinschalig evenement, waarbij in een intieme en exclusieve setting mooie films kunnen worden bekeken”.

PROGRAMMA
Het volledige programma van Film by the Sea – Schiermonnikoog ziet er als volgt uit.

Vrijdag 24/1/20
Openingsfilm: La belle époque en Sibel
Zaterdag 25/1/20
Duurzame eilanden
Il testimone invisibile
Sons of Denmark
Out Stealing Horses
System Crasher
Zondag 26/1/20
Les plus belles années d’une vie
The Purity of Vengeance

Per voorstelling zijn er 100 stoelen beschikbaar, tevens bestaat de mogelijkheid om een passe-partout voor alle films te kopen.

OVER DE FILMS

La belle époque
Regie: Nicolas Bedos (Frankrijk, 2019). Met Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tilier, Fanny Ardant e.a.

Het leven van Victor raakt ontregeld wanneer hem de kans wordt geboden de meest memorabele tijd van zijn leven te herbeleven: de week waarin hij zijn grote liefde Marianne voor het eerst ontmoette, veertig jaar geleden.

Sibel
Regie: Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci (Turkije/Frankrijk/Duitsland, 2018). Met: Damla Sönmez, Emin Gürsoy, Erkan Kolçak Köstendil e.a.

De 25-jarige Sibel woont in een dorp aan de Zwarte Zee en kan niet praten. Door haar dorpsgenoten wordt ze gemeden. Als ze op jacht gaat naar een wolf, ontmoet ze de vluchteling Ali, de eerste die haar met respect tegemoet treedt.

Duurzame Eilanden
Scenario, productie en regie: Eef de Graaf (Nederland, 2019)

De Nederlandse eilanden en de rol die het water hierin speelt. Idealisten, beleidsmakers, natuurbeheerders, organisaties en innovators worden in deze film gedurende twee jaar gevolgd op hun hobbelige pad.

Il testimone invisibile
Regie: Stefano Mordini (Italië, 2018). Met Riccardo Scamarcio, Miriam Leone, Fabrizio Bentivoglio e.a.

Een zakenman wordt beschuldigd van moord op zijn minnares die ’s ochtends levenloos naast hem in de hotelkamer ligt. Hij ontkent schuldig te zijn en schakelt een succesvolle advocate in. Deze dwingt hem volledige openheid te geven, waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint.

Sons of Denmark
Regie: Ulaa Salim (Denemarken, 2019). Met: Zaki Youssef, Mohammed Ismail Mohammed, Rasmus Bjerg e.a.

Als gevolg van de verharding in de samenleving ten aanzien van etnische minderheden, sluit de 19-jarige Deense moslim Zakaria zich aan bij een radicale groepering waar hij geestverwant Ali ontmoet. Beiden maken zich zorgen om de huidige staat van het land en besluiten actie te ondernemen.

Out Stealing Horses
Regie: Hans Petter Moland (Noorwegen/Zweden/Denemarken, 2019). Met: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Anders Baasmo Christiansen e.a.

  1. Na lange tijd in Zweden te hebben gewoond keert de 67-jarige weduwnaar Trond Sander terug naar de plek waar hij als puber gelukkig was, een afgelegen gebied in het oosten van Noorwegen. Al snel haalt het verleden hem in als hij Lars tegen het lijf loopt, een vroegere buurjongen. De eerste film waaraan Regisseur Hans Petter Moland en hoofdrolspeler Stellan Skarsgård samenwerkten, Zero Kelvinuit 1994, markeerde ook het begin van een hechte vriendschap. Out Stealing Horses, gebaseerd op de gelijknamige roman van de Noor Per Petterson, is hun vijfde film samen en volgens Skarsgård de meest bijzondere.

System Crasher
Regie: Nora Fingscheidt (Duitsland, 2019). Met: Helena Zengel, Albrecht Schuc, Gabriela Maria Schmeide e.a.

Waar de gewelddadige 9-jarige Benni (een indrukwekkende rol van Helena Zengel) ook terechtkomt, ze wordt overal weggestuurd omdat ze niet te hanteren is. Maar dan wordt de anti-geweldstrainer Micha ingeschakeld. Zal hij kunnen slagen waar alle anderen faalden?

Les plus belles années d’une vie
Regie: Claude Lelouch (Frankrijk, 2019). Met: Jean-Louis Trintignant, Anouk Aimée, Souad Amidou e.a.

Ze kenden elkaar lang geleden: een man en een vrouw wier prachtige en onverwachte romance ontroerde in Un homme et une femme, ook van regisseur Claude Lelouch. Na vijftig jaar ontmoeten Anne en Jean-Louis elkaar weer. Heeft hun liefde de tand des tijds doorstaan? Claude Lelouch ontving tijdens Film by the Sea 2019 de Career Achievement Award van het festival.

The Purity of Vengeance
Regie: Christoffer Boe (Denemarken/Duitsland, 2018) Met: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Nicolas Bro e.a.

De ontdekking van drie gemummificeerde lichamen in Kopenhagen legt een vijftig jaar oud medisch schandaal bloot. Detective Mørck opent de nog immer stinkende beerput. Scandinavische suspense à la The Bridge en Millennium, met Nikolaj Lie Kaas in de rol van de verbeten speurder. The Purity of Vengeance was de publieksfavoriet van Film by the Sea 2019.

Voor kaarten en meer informatie over Film by the Sea – Schiermonnikoog: https://www.vvvschiermonnikoog.nl/filmfestival

OVER FILM BY THE SEA

Film by the Sea is een van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het vierde filmfestival van Nederland. Van 11 tot en met 20 september 2020 beleeft het festival zijn 22ste editie en kan een breed publiek genieten van zo’n 100 films uit alle hoeken van de wereld. De ruggengraat van het festival wordt gevormd door boekverfilmingen, waarvan een selectie wordt beoordeeld door een Vakjury, die de prijs voor de beste boekverfilming toekent. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en een jury voor de beste Franstalige film.

Met jaarlijks meer dan 45.000 bezoeken is Film by the Sea inmiddels een begrip tot ver buiten de provincie Zeeland. Sinds 2018 zwaait Jan Doense de scepter over het festival. Het festival vindt plaats in het bioscoopcomplex CineCityXL te Vlissingen.

Nieuws Online Magazine