Film by the Sea Career Achievement Award 2019

Film by the Sea Career Achievement Award 2019

Film by the Sea Career Achievement Award 2019

De Franse filmmaker Claude Lelouch (81) komt in september naar Vlissingen om de Film by the Sea Career Achievement Award in ontvangst te nemen. Lelouch is bekend van films als Un homme et une femme, Les uns et les autresen Les misérables. Zijn nieuwste film, Les plus belles années d’une vie, gaat op Film by the Sea in première.
Claude Lelouch werd in 1966 wereldberoemd met Un homme et une femme, de onweerstaanbaar romantische liefdesgeschiedenis rond weduwe Anne (Anouk Aimée) en weduwnaar Jean-Louis (Jean-Louis Trintignant).De film won zowel de Gouden Palm van Cannes als twee Oscars. In 1981 had Lelouch opnieuw een groot succes met het epische Les uns et les autres, over de belevenissen van vier families tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze film draaide twee jaar onafgebroken in de Nederlandse bioscopen en trok ruim 1 miljoen bezoekers.Tijdens Film by the Sea gaatLes plus belles années d’une vie,Lelouch’s49ste film, in première.Op het afgelopen festival van Cannes werd dit bitterzoete vervolg op Un homme et une femme en Un homme et une femme, 20 ans déjàop een minutenlange ovatie onthaald.

Les plus belles années d’une vie
Ze kenden elkaar lang geleden: een man en een vrouw wier prachtige en onverwachte romance ontroerde in Un homme et une femme. Maar nu voormalig autocoureur Jean-Louis, inmiddels verblijvend in een verzorgingstehuis, zich steeds meer lijkt te verliezen in zijn herinneringen, probeert zijn zoon hem te herenigen met de vrouw van wie hij in zijn dromen nooit afscheid heeft kunnen nemen. Anne en Jean-Louis ontmoeten elkaar weer en hun verhaal gaat verder waar het stopte, vijftig jaar eerder…

In een recent interview met website Collider.com vertelt regisseur, scenarioschrijver, producent en director of photograpy Claude Lelouch waarom hij nog niet klaar was met het verhaal van Jean-Louis en Anne: “Ik wilde laten zien dat liefde onsterfelijk is. Als je van iemand houdt, is dat voor altijd. Zo niet, dan houd je niet echt van iemand.” Eenzelfde onvoorwaardelijke passie voelt de inmiddels 81-jarige Lelouch voor zijn métier. “Ik heb mezelf altijd als een amateur beschouwd, omdat ik vind dat het werk van ons, filmmakers, te mooi is om een baan genoemd te worden. Ik heb altijd nieuwe dingen uitgeprobeerd. Daarom heb ik onlangs een film opgenomen met mijn smartphone; die is eind dit jaar klaar.”
Momenteel is La vertu des impondérables, waarvan Lelouch zowel het scenario als de regie voor zijn rekening nam, in post-productie. Korte films en documentaires meegerekend zal hij daarmee de 64stefilm afleveren van zijn indrukwekkende, inmiddels bijna zestig jaar omspannende loopbaan.

Over de Career Achievement Award
Tijdens Film by the Sea worden traditioneel oeuvreprijzen uitgereikt aan acteurs en regisseurs met een grote staat van dienst. Acteurs die de prijs ontvingen waren o.a. Rutger Hauer, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Bruno Ganz en Morgan Freeman. Regisseurs die de prijs ontvingen waren o.a. Ettore Scola, Milos Forman, George Sluizer, Jim Sheridan, Robbe de Hert en Paul Verhoeven.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is een van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het vierde filmfestival van Nederland. Van 13 tot en met 22 september 2019 beleeft het festival zijn 21ste editie en kan een breed publiek genieten van zo’n 100 films uit alle hoeken van de wereld. De ruggengraat van het festival wordt gevormd door boekverfilmingen, waarvan een selectie wordt beoordeeld door een vakjury die de prijs voor de beste boekverfilming toekent. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt door een jongerenjury, een International Student Jury en een jury voor de beste Franstalige film.

Met meer dan 45.000 bezoeken in 2018 is Film by the Sea inmiddels een begrip tot ver buiten de provincie Zeeland. De komende editie is de eerste onder leiding van de nieuwe directeur Jan Doense. Hij nam het stokje over van Leo Hannewijk, die het festival mede oprichtte en het twintig jaar leidde. Het festival vindt plaats in het bioscoopcomplex CineCityXL te Vlissingen.

Nieuws Online Magazine